Probabil cea mai mare provocare pe care o întâlnești tu ca legumicultor este protejarea culturilor de boli și dăunători. Cum procedezi? Dai cu pesticide să ai producție sau mergi pe "bio" și apoi ce-a da Domnul?!
Încă de la început am hotărât să nu folosim substanțe chimice și să încercăm să obținem totul natural. Iar aici ne-am confruntat cu adevărate tragedii, urmate de regrete și mult plâns. Am pierdut 2 ani la rând cultura de conopidă și de varză, în proporție de 80%. Asta pentru că 2 ani am încercat să stopăm dăunătorii și bolile cu leacuri băbești:infuzie de urzici, de usturoi, etc
Și atunci bunica mea m-a luat de-o parte și mi-a zis: "tu fată, așe nu mere, așe nu ai legume și nu-i face bani veci pururi! Doră și noi am folosit piatră vânătă și var în grădină de când îi lumea! Dă și tu cu oarice!". Și m-am pus cu Bogdan pe gugăluit soluții bio pentru problemele noastre, iar soluția a venit tot de la nașii din Cluj-Napoca, care au în fitofarmacia lor și pesticide, insecticide și fertilizanți bio, produse pe care le-au testat și ei în culturilor. Astfel că pe lângă produsele în sine am primit și sfaturi și instrucțiuni de folosire.
De atunci folosim doar produse certificate bio în culturile noastre. Acestea nu rezolvă problemele ca și cele chimice, încă mai avem boli și dăunători în culturile noastre, dar măcar știm că legumele și fructele noastre au gustul lor natural, nu se îmbuibăm cu chimicale și avem grijă de sănătatea noastră și a clienților noștri.